Карантинні умови та, як наслідок, впровадження дистанційного навчання потребують змін від усіх учасників освітнього процесу.

4 листопада 2020 р. відбувся онлайн семінар в рамках Ради з якості факультету ЕлІТ на тему «Організація змішаного дистанційного / електронного навчання у закладах освіти. Проведення атестаційних заходів онлайн». Були розглянуті питання щодо реалізації процесу навчання в умовах карантину та налагодження взаємозв’язку зі здобувачами освіти. Особливо актуальною залишається проблема залучення до активності студентів, що знаходяться «на іншому кінці зв’язку», можливості перевірки їх уваги, оскільки відсутній зоровий контакт. Наявні сучасні платформи нам дозволяють організовувати аудіо- відеозв’язок, але відсутність емоційного, face-to-face контакту накладають свої обмеження як на викладачів так і студентів.

Доповідач к.т.н., доцент Зубань Юрій Олександрович розповів про нові можливості платформи MIX від СумДУ. Використовуючи авторизований доступ студенти можуть надсилати свої роботи на перевірку викладачу, виконувати взаємну перевірку робіт своїх одногрупників, проходити тестування з певними умовами: тільки із включеною/виключеною відеокамерою, з обмеженням по часу, з можливістю виправляти свої відповіді або проходити тест декілька разів. Звичайно, що «дерижером» виступає викладач і він має попередньо сам опанувати весь функціонал платформи, щоб в подальшому якісного його використовувати і все це додатково до оновлення навчального матеріалу, виконання наукової роботи, тощо.

Доповідач к.т.н., доцент Марченко Анна Вікторовна зазначила про необхідність змінювати традиційні види занять на деякий мікс, тобто поєднувати навчальний матеріал теоретичної і практичної частини одразу не розділяючи заняття на лекційні та практичні. Використовуючи даний підхід вдасться тримати увагу студентів постійно, оскільки відбувається зміна подій швидше (кожні 10-15 хвилин). За основу методу викладання, як приклад, можна взяти підхід із відкритих масових онлайн курсів, де викладання лекційного матеріалу відбувається протягом 15 хвилин і одразу задається коротке тестове питання. До обговорення даної теми активно залучилися викладачі, гаранти освітніх програм факультету ЕлІТ.

 

Контактна інформація

 

Факультет Електроніки та інформаційних технологій, Сумський державний університет, 40007, Україна, м. Суми, вул. Харківська, 116, корпус ЕТ, ауд. ЕТ-233, ауд. ЕТ-239 

 

Каб. ЕТ-233 (спеціальності ІН, ІТП, ПМ):
+380 542 33 11 72
+380 99 538 59 40 (+ Telegram)

Каб. ЕТ-239 (спеціальності ЕС, ЕП, ТК, ЕТ, КБ, СУ, ФЕ, СФ):
+380 542 33 71 44
+380 95 340 28 37 (+ Telegram)

 

Електронна пошта деканату
[email protected]
(для студентів щодо навчання, стипендій, довідок тощо)

Електронна пошта приймальної комісії факультету
[email protected]
(для абітурієнтів щодо правил прийому,
пільг під час вступу, подання заяв тощо)

 

Спільнота абітурієнтів у Instagram:  @elit_sumdu

Наш канал на YouTube