20 червня в Сумському державному університеті відбулося урочисте відкриття навчально-дослідної лабораторії з біомедичної інженерії в рамках проекту «Біомедична інженерна освіта у регіоні Східного Партнерства» (BME-ENA) програми ЄС Темпус. Лабораторія сприятиме навчанню магістрів за цією спеціальністю. На сьогодні учасники проекту від України – Сумський державний університет та Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» розробили спільний навчальний план з біомедичної інженерії для магістрів із урахуванням рекомендацій університетів Європейського Союзу. Було започатковано внутрішню мобільність студентів та аспірантів між НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» та СумДУ.

Символічну стрічку перерізали проректор з науково-педагогiчної роботи, міжнародної діяльності та технічного забезпечення СумДУ Володимир Любчак та завідуючий кафедрою наноелектроніки Олександр Погребняк. «Вітаю всіх з успішним завершенням проекту, а навчально-дослідна лабораторія, яку ми відкриваємо сьогодні є його вдалим результатом. Вона стане ще однією платформою та можливістю для здобуття найвищого рівня освіти на базі нашого університету», - сказав проректор.

Про лабораторію та принципи її роботи більш детально розповів всім присутнім – науковцям, студентам, роботодавцям доцент кафедри наноелектроніки Олександр Кривець. Він зазначив, що лабораторія виконуватиме функції як лекційної, так і практичної частини навчання магістрантів.

«Нова спеціальність, яку започатковано в нашому університеті, об’єднує в собі ІТ-технології, знання в галузі сучасної медицини та нанотехнологій. Хотілося б зазначити, що на сьогодні у світі «бум» на таких фахівців, - розповів декан факультету електроніки та інформаційних технологій Сергій Проценко. – Набір студентів для навчання за магістерською програмою з біомедичної інженерії починається вже в цьому році».

Завідувач кафедри наноелектроніки Олександр Погребняк зупинився на розповіді про сам проект, який було організовано в рамках програми «Темпус» Загальною метою проекту BME-ENA є просування біомедичної інженерної освіти в країнах Східного Партнерства шляхом створення/модернізації навчальних програм у відповідності з європейськими стандартами та досягненнями в даній галузі. «Ми на початку шляху, - мовив Олександр Погребняк, - і попереду в нас дуже багато роботи, яку потрібно виконати для підняття рейтингу започаткованої спеціальності. Маємо стати сильними й конкурентоспроможними в галузі біомедичної інженерії».

З успішним завершенням трирічного проекту привітав усіх за допомогою скайп-зв’язку координатор проекту від України; завідувач, доцент кафедри мікроелектроніки факультету електроніки НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» Анатолій Орлов, а від європейського координатору проекту, професора університету м.Патри (Греція) Ніколаса Палікаракіса учасники відкриття лабораторії отримали вітання у письмовій формі.

Свої вітання й вдячність за співпрацю під час заходу висловили й заступник директора обласного центру екстреної допомоги Оксана Сергєєва й директор підприємства «МедТехСервіс» Ігор Захаров. Вони твердо переконані: за фахівцями в галузі біоінженерії – успішне майбутнє України і всього світу. «Це дуже важливий крок Сумського державного університету і ми, як роботодавці, з нетерпінням чекатимемо на майбутніх випускників спеціальності».

Нагадаємо, що біомедична інженерія (БМІ) – галузь науки і техніки, яка поєднує інженерно-технічні та медико-біологічні знання, засоби і методи для створення, вдосконалення і дослідження природних і штучних біологічних об’єктів, техніки, матеріалів і виробів медичного призначення, технологій і технічних систем діагностики, лікування, реабілітації і профілактики захворювань людини, а також програмного забезпечення та інформаційних технологій для вирішення прикладних і фундаментальних проблем біології і медицини.

Контактна інформація

 

Факультет Електроніки та інформаційних технологій, Сумський державний університет, 40007, Україна, м. Суми, вул. Харківська, 116, корпус ЕТ, ауд. ЕТ-233, ауд. ЕТ-239 

 

Каб. ЕТ-233 (спеціальності ІН, ІТП, ПМ):
+380 542 33 11 72
+380 99 538 59 40 (+ Telegram)

Каб. ЕТ-239 (спеціальності ЕС, ЕП, ТК, ЕТ, КБ, СУ, ФЕ, СФ):
+380 542 33 71 44
+380 95 340 28 37 (+ Telegram)

 

Електронна пошта деканату
[email protected]
(для студентів щодо навчання, стипендій, довідок тощо)

Електронна пошта приймальної комісії факультету
[email protected]
(для абітурієнтів щодо правил прийому,
пільг під час вступу, подання заяв тощо)

 

Спільнота абітурієнтів у Instagram:  @elit_sumdu

Наш канал на YouTube