З 9 по 13 листопада пройшла вже традиційна 10-та Міжнародна конференція «Наноматеріали: застосування та властивості» (2020 IEEE 10th International Conference on «Nanomaterials: Applications & Properties») організована спільно Сумським державним університетом та

IEEE Nanotechnology Council під головуванням проф. Олександра Погребняка (завідувач кафедри наноелектроніки та модифікації поверхні СумДУ, Україна) та проф. Валентина Новосада (Аргонська національна лабораторія, США). Технічний комітет конференції очолили проф. Горан Карапетров (Університет Дрекселя, США), проф. Максим Погорєлов (Сумський державний університет, Україна) та проф. Олександр Прокопенко (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Україна). Цього року робота конференції була організована з використанням сучасних комунікаційних онлайн-платформ.

Згідно наукової програми конференції протягом 5 робочих днів було представлено 4 пленарні, 3 кейноут, 19 запрошених, 35 усних та представлено більше 100 постерних доповідей. Загалом тривалість усних доповідей склала більше 30 годин.

Цікавою була пленарна доповідь проф. Марека Пржибильські (Marek Przybylski) з Гірничо-металургійна академія ім. Станіслава Сташиця (Польща), який зробив екскурс в історію розвитку нанотехнологій на тему «A Brief History of Nanoscience: from 600 BC up to Now».

Професор Гліб Юшин (Gleb Yushin) з Технологічного інституту Джорджії (США) розповів про новітні наноматеріали, що дозволяють суттєво покращити енергоефективність сучасних високоємних електричних акумуляторів. Професор Юшин є співзасновником компанії Sila Nanotechnologies, Inc., що займається розробкою та впровадженням наноматеріалів для зберігання електроенергії та є одним із головних редакторів журналу «Materials Today» (Імпакт-фактор – 26,4).

Також на пленарному засіданні виступила професор із Університету Каліфорнії (Лос-Анджелес, США) Eнн Ендрюс (Anne M. Andrews), яка зробила доповідь про сучасний стан застосування мініатюрних польових транзисторів в галузі нанобіоелектроніки.

Професор Олександр Серга (Alexander A. Serga) (Технічний університет Кайзерслаутерна, Німеччина) прочитав лекцію про механізми колективного впорядкування та макроскопічний квантовий стан магнонів, що потенційно можуть знайти застосування в новітніх засобах передачі та обробки інформації, наприклад, у квантових комп’ютерах майбутнього.

Для зручності під’єднання учасників як із Америки, Європи, так і Азії, кожного дня відбувалися ранкова та вечірня сесії. Загалом у конференції брали участь понад 200 учасників (більше 100 – іноземці) з 31 країни. Зокрема, це США, Японія, Китай, Німеччина, Франція, Іспанія, Італія, Ізраїль, Австрія, Польща, Південна Корея, Канада, Сингапур та інші. Уперше взяли участь у конференції представники Фінляндії, Республіки Філіпіни та Республіки Сербія.

Уперше як супутній захід був проведений Симпозіум з аддитивних технологій та їх застосувань (SAMA-2020: Symposium on «Additive Manufacturing and Applications 2020»), під головуванням проф. Андрея Коптюги (Andrey Koptyug) (Mid Sweden University, Швеція) та проф. Владіміра Попова (Vladimir Popov) (Technion – Israel Institute of Metals, Ізраїль). Тематика виступів учасників симпозіуму стосувалися передових методів 3D-виробництва різних типів матеріалів, зокрема, керамік, полімерів й металів, їх моделювання та дизайну, у тому числі методами машинного навчання, застосування аддитивних технологій у різних сферах діяльності людини, у т.ч. і в боротьбі з пандемією коронавірусу COVID-19. Загалом у роботі п’яти тематичних секцій симпозіуму, що тривали три дні взяло участь близько 60 осіб із 17 країн світу. Із запрошеними доповідями виступили 7 вчених світового рівня, таких як проф. Ерік МакДоналд (Eric MacDonald) – заступник головного редактора журналу Additive Manufacturing з Університету Техасу в Ель-Пасо (Техас, США), проф. Хуа Лі (Hua Li) з Наньянського технологічного університету в Сингапурі, проф. Нахум Травіцкий (Nahum Travitzky) з Університету Ерлангена (Нюрнберг, Німеччина) та інші.

Згідно меморандуму, підписаного із спілкою ІЕЕЕ, праці конференції, що задовольняють вимогам ІЕЕЕ, будуть опубліковані у «Збірнику матеріалів 10-ї Міжнародної конференції «Наноматеріали: застосування та властивості» (ISBN: 978-1-7281-8506-4) та проіндексовані БД Scopus і Web of Science Core Collection.

По закінченню конференції кращі доповіді за підтримки спонсорів були відзначені спеціальними нагородами – «Future Star in Nanoscience & Nanotechnology». Крім того, завдяки залученню грантових коштів від IEEE Magnetics Society та US-Ukraine Foundation Biotechnology Initiative у цьому році вдалося забезпечити близько 20 грантів для молодих вчених різних категорій.

На урочистому закритті конференції оргкомітетом було оголошено про проведення 11-ої Міжнародної конференції «Наноматеріали: застосування та властивості» (2021 IEEE 11th International Conference on «Nanomaterials: Applications & Properties») у м. Одеса, (Україна) з 5 по 11 вересня 2021 року.

 

 

 

 

 

Контактна інформація

 

Факультет Електроніки та інформаційних технологій, Сумський державний університет, 40007, Україна, м. Суми, вул. Харківська, 116, корпус ЕТ, ауд. ЕТ-233, ауд. ЕТ-239 

 

Каб. ЕТ-233 (спеціальності ІН, ІТП, ПМ):
+380 542 33 11 72
+380 99 538 59 40 (+ Telegram)

Каб. ЕТ-239 (спеціальності ЕС, ЕП, ТК, ЕТ, КБ, СУ, ФЕ, СФ):
+380 542 33 71 44
+380 95 340 28 37 (+ Telegram)

 

Електронна пошта деканату
[email protected]
(для студентів щодо навчання, стипендій, довідок тощо)

Електронна пошта приймальної комісії факультету
[email protected]
(для абітурієнтів щодо правил прийому,
пільг під час вступу, подання заяв тощо)

 

Спільнота абітурієнтів у Instagram:  @elit_sumdu

Наш канал на YouTube