Українське військо зазнає перманентного скорочення, через що перед тисячами вчорашніх військовослужбовців постає проблема адаптації до цивільного життя. Крутий поворот у їхніх долях відбувається у важкий для країни і суспільства час, коли скрізь панує безробіття і ринок праці перенасичений уже підготовленими кваліфікованими шукачами роботи. Конкурувати з ними колишнім військовим, котрі погано пристосовані до нового — цивільного — життя, дуже важко.

Допомогти вижити вчорашнім майорам і полковникам взялися західні інституції, де запропонували українському уряду низку програм, спрямованих на прискорення соціальної адаптації військовослужбовців із врахуванням досвіду своїх країн. Причому на вигідних для України умовах — навчанні звільнених у запас українських вояків коштом платників податків своїх країн.

Одна з таких програм — Програма НАТО-Україна з перепідготовки військовослужбовців, котра от уже понад 15 років поспіль успішно впроваджується на теренах України. Її метою є перепідготовка та сприяння в працевлаштуванні військовослужбовців, звільнених у запас чи у відставку або включених до планів звільнення із Збройних сил України. На курсах з перепідготовки військовослужбовців навчають засадам тих спеціальностей, котрі сьогодні користуються найбільшим попитом. Приміром, інформаційним технологіям, менеджменту, маркетингу тощо. Надають відставникам можливість оволодіти і іноземними мовами.

Суми також було включено до переліку міст, де для військовослужбовців запасу або тих, хто йде у відставку, організують курси за цією Програмою.

І ось у четвер, у Сумському державному університеті, двом десяткам вчорашніх офіцерів вручали свідоцтва державного зразка про закінчення курсів. Утім, були поміж них і такі, котрі ще служать, але вже готують для себе «базу» у цивільному житті.

— За час, відколи Програма почала діяти, — наголосив у своєму слові перед випускниками керівник проектів Наукового парку Київського національного економічного університету Вадим Козак, — в Україні адаптовано до цивільного життя понад 7 тисяч колишніх військовослужбовців Збройних сил України. Вони отримали знання за цивільними спеціальностями, на які у суспільстві завжди є попит. НАТО і надалі планує безкоштовно перенавчати українських офіцерів, котрі захочуть отримати навички роботи за новими спеціальностями, адже в країнах Альянсу зацікавлені в тому, щоб колишні військові знайшли своє місце в новому житті.

Кожен із тих, хто закінчив курси, отримав відповідне свідоцтво.

Як зазначила у своєму виступі Віра Вікторівна, тим відставникам, хто не пошкодував часу і пішов на «натовські» курси буде легше знайти роботу.

До речі, за результати досліджень, які повели в Україні автори програми, до 70% слухачів їх курсів знаходять роботу протягом шести місяців після закінчення навчання. Сьогоднішні випускники так само сподіваються, що свідоцтво про закінчення курсів стане для них вагомим аргументом у діалозі з роботодавцями.

                                       

Контактна інформація

 

Факультет Електроніки та інформаційних технологій, Сумський державний університет, 40007, Україна, м. Суми, вул. Харківська, 116, корпус ЕТ, ауд. ЕТ-233, ауд. ЕТ-239 

 

Каб. ЕТ-233 (спеціальності ІН, ІТП, ПМ):
+380 542 33 11 72
+380 99 538 59 40 (+ Telegram)

Каб. ЕТ-239 (спеціальності ЕС, ЕП, ТК, ЕТ, КБ, СУ, ФЕ, СФ):
+380 542 33 71 44
+380 95 340 28 37 (+ Telegram)

 

Електронна пошта деканату
[email protected]
(для студентів щодо навчання, стипендій, довідок тощо)

Електронна пошта приймальної комісії факультету
[email protected]
(для абітурієнтів щодо правил прийому,
пільг під час вступу, подання заяв тощо)

 

Спільнота абітурієнтів у Instagram:  @elit_sumdu

Наш канал на YouTube